12 Mart 2016 Cumartesi

AMES ODASI YAPILIŞI (Ames Room) (Çarpık Oda)

AMES ODASI YAPILIŞI NASIL
Ames odası aslında tam dikdörtgen olmayan ancak dışarıdan bakıldığında düzgün bir dikdörtgen şeklinde görünen, içinde ise uzaklı yakınlı bir rampadan oluşan çarpık bir odadır. Ames odasında en önemli ayrıntı bakış açısıdır. Aynı boyda iki kişinin odanın bakış noktasının karşısındaki duvarın iki köşesinde durduğu durumda biri uzun diğeri ise kısa görünür.


Bundan dolayı bakış noktası çok iyi ayarlanmalıdır. ames odasının sadece bakış noktasının bulunduğu yüzeyi ve bitişiğindeki bir yüzeyi dikdörtgen diğer tüm yüzeyleri yamuklardan oluşur. Tavanının tamamı kapatılmaz bakış açısından görünmeyecek kadar olan kısımları açık bırakılarak kalın bir çerçeve şeklinde tavan yapılır. Böylece karanlık önlenmiş olur.




Ames odasında bakış açısını tam olarak ayarlayabilme için ya açılardan ölçüm yapılarak parçalar oluşturulur yada kenar uzunlukların belirli katları alınarak kullanılmalıdır. Aşağıdaki bağlantıda bir ames odası maketi için oluşturulmuş taslak bulunmaktadır. bu taslağın çıktısı alınıp kartonlara yapıştırılarak bir ames odası maketi oluşturulabilir.
Ames Odası Maket Sayfaları: için TIKLAYINIZ

https://yadi.sk/i/h-nNdtCQq6Z9A

Yapılan ames odasının dışarıdan tam bir dikdörtgen olarak görünmesi için altına destekler konulmalıdır.

Yada içeriden bölme işlemi yapılabilir. Ames odasında iç tasarım perspektif çizimlerden oluşmaktadır. zemindeki perspektif çizi,m ile duvarlar birbirini tamamlamaktadır.




EĞER BÜYÜK ÖLÇÜLERDE BİR AMES ODASI YAPMAK İSTİYORSANIZ!!!
GERÇEK ODA BOYUTLARI AŞAĞIDAKİ ÖLÇÜLERİN BELİRLİ KATLARI ALINARAK YADA DAHA HASSAS BİR KÜÇÜK MAKET YAPMAK İSTİYORSANIZ BELİRLİ BİR ÖLÇÜDE BÖLÜNEREK KULLANILABİLİR. EN NET ÖLÇÜLER


*Yukarıdaki ölçüler belirli oranda büyültülerek veya küçültülerek istenen ölçülerde ames odası yapılabilir.



50x70cm ÖLÇÜLERİNDEKİ MUKAVVA KULLANARAK AMES ODASI YAPMAK İÇİM GEREKLİ ÖLÇÜLER İÇİN TIKLAYINIZ
ÖNEMLİ UYARI: Parçaların montajı yapılırken taban eğik bir şekilde  (tabanın bakılan deliğe denk gelen kısımı havada) olmalıdır.
Örnek bir küçük ames odasının;
Ames odasının; kenar ölçüleri ve açısal değerleri aşağıdaki gibidir.
KÜÇÜK AMES ODASI ÖLÇÜLERİ


kalınlığa göre yuvarlanmış ölçüler.(net olmayan)

ORTA-KÜÇÜK ARASI AMES ODASI ÖLÇÜLERİ




ORTA BÜYÜKLÜKTE AMES ODASI ÖLÇÜLERİ


ORTA-BÜYÜK ARASI AMES ODASI ÖLÇÜLERİ

 
Ames odasının açıları açısal değerleri aşağıdaki gibidir.


Verilen ölçilerin belirli katları alınarak yani belirli  bir oranda büyültülerek bilim furlarında sergilenebilir.
Ames odası yapılışı
Ames odası nasıl yapılır
ames odası maket yapımı
ames odası kenar uzunlukları
Ames odası açı ölçüleri
bakış açısı,bakış noktası
gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık.
Yaptığım Ames Odası Maketimin bakış deliğinden çektiğim görüntüsü
Bakış noktasından soldaki kişiye doğru bakılması durumunda görüntü daha da netleşiyor. 
**Ayrıca tek göz ile bakılması netliği ve istenilen büyüklük küçüklük durumunu  ortaya çıkarıyor. bundan dolayı delikli ön yüzeyi tamamen açarak fotoğraf çekildiğinde (fotoğrafta tek göz yani tek kamera olduğundan) görüntü sorunsuz bir şekilde oluşuyor. Ancak tamamen açıkken yada delik büyültülüp çift gözle bakıldığında istenilen büyüme küçülme olayı görünmüyor. Bu nedenle Tek gözle bakılacak şekilde deliğin ayarlanması önemli.

***Alınan ölçülerde her zaman bir miktar ihmal edilebilecek değerler vardır. Bu bazı kenarların hesaplamasında kullanılan irrasyonel sayılardan ve trigonometrik değerlerden kaynaklanır.

Ayrıca Uzun ayrıt 1 metreye endexlenerek oluşturulan ölçülerle orta boyutlarda bir Ames odası yapılmıştır. Yapılırken En önemli dikkat edilmesi gereken durum Tabanın biraz esnek malzeme ile oluşturulması. Bu ölçülerdeki küçük hassaslıkların oluşturulacağı eğriliği taban da toplayarak böylece sorunsuz bir ames odası yapılabiliyor. Yukarıda ki ölçülerin belirli bir oranı kullanılarak aşağıdaki ames odası oluşturulmuştur.



YUKARIDAKİ AMES ODASININ  YAPIM AŞAMASINDA ÇEKİLMİŞ EK RESİMLER  




AMES ODASI FUAR KATALOĞU ÖRNEĞİ (AMAÇ ÖZET...) İÇİN TIKLAYINIZ 
AMES PENCERESİ YAPILIŞI İÇİN TIKLAYINIZ


KARELİ ZEMİN VE YAN DUVARLAR KULLANILARAK YAPILAN FARKLI BİR AMES ODASI (BASİT)
KOLAY AMES ODASI YAPILIŞI ADIM ADIM






















50X70 MUKAVVA ÖLÇÜLERİNE GÖRE YAPILMIŞTIR.


ADIM ADIM
BÜYÜK BOYUTLARDA YAPILMIŞ BİR AMES ODASI
(video video da geçen hocamıza aittir)



102 yorum:

  1. açıları aynı sekılde uyguladıgımızda cm hesabında farklılıkar cıkıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esas olan açı ile elde edilen ölçülerdir. yukarıda verilen ölçülerden, yüzeylerin içeriden yada dışarıdan kapatılmasına göre farklılık(yüzey kalınlığı) gösterir.

      Sil
  2. Taban kısmındaki 90 ve 100 dereceler yer değiştirmeli

    YanıtlaSil
  3. gerekli düzeltmeler yapıldı uyarınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Abi iki şekilde aynı mı


    YanıtlaSil
  6. Bakış deliği tarafındaki taban montaj sonrası ek çubuklarla mı yükseltilmeli? Öyleyse duvar uzunluklatının eşit olacağı ölçüde mi olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ön kısım eşit uzunlukta iki çubuk ile yükseltildi. Bu konu ile ilgili yayının altında ek resimler paylaştım. sağ arka ayak ise daha kısa oluyor. o kısmın köşesi yere daha yakın.

      Sil
  7. ames odası yaparken açı ölçüsüne mi yoksa uzunluk ölçülerinw mi uymalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esas olan açı ölçüleridir. trigonometik hesaplar ile uzunluk ölçüleri elde edebilirsin. ilk resimlerdeki ölçüleri 240, 150, 428 vb olduğu, şekildeki ölçüleri oranlayada bilirsin.

      Sil
  8. Ames odası pencere koyduğumuz duvar olculerimiz 31×51×70×70 pencere olculerim ne olmalı bilemedim yardımcı olursanız sevinirim okulunun tübıtak projesi olacak.simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hem pencere çerçeve kalınlıkları hemde pencereler sola doğru küçülmektedir. Ames odası maket çıktısını a4 boyutunda alıp oranlayabilirsiniz. Çok hassas bir ölçü olamasada olur.karşılıklı duran kısa ve uzun kenarla orantılı olması yeterli. YAlnız sizin ölçülerinizde sorun var gibi. Yukarıdaki şekilde 363 cm sizde 70 e denk gelmiş. dolayısıyla 298,64 de 57,6 gibi bir uzunluk oluyor? Kolay gelsin

      Sil
  9. Hocam yardımlarınız için çok teşekkür ederiz. Sayfayı sık sık ziyaret edip yapımda yardım alıyoruz. Yalnız bu ölçülere göre yaptım ama yokuşu ne kadar yapmam gerekiyor tam ayarlayamadım. Yani Üst tarafı yere paralel olacak şekilde ön tarafı havada mı kalacak yoksa biraz üstten biraz alttan mı kırpacağız?

    Bir de bakış deliği ön duvarın tam ortasında mı olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz teşekkür ederiz. Evet bakışdeliği tek gözle bakılacak büyüklükte ön duvarın tam ortasında olmalı. Üst ve alt ikiside çarpık. yani tam olarak paralel olmayacak. Yani alt aşağıya doğru çıkıntılı, üst yukarıya doğru çıkıntılı. siz kenarları monte ettikten sonra kenarlar yere dik olmalı. Bunu sağladığınızda hem altta hemde üstte bir sivri uç olacak. Yani yamuk olan yan yüzeylerin uzun kenarlarının birleştiği ayrıt hem üstten hem alttan sivri şekide kalacak.Ön tarafta havada olacak. destek ayakları ile. Bundan sonra tabanı ayarlamalısınız. Kolay Gelsin.

      Sil
    2. Hocam dediğiniz herşeyi yaptık fakat bakış deliğinden gözlemlediğimizde biri küçük biri büyükten ziyade biri yakın biri uzak duruyor. Hatamız nerden kaynaklanıyordur? Teşekkür ederiz.

      Sil
    3. Gökan hocam Zemin boyamasında perspektife ters bir durum olmuş olabilir. telefon kamerası ile çektiğinizde de aynı sorun devam ediyorsa kesin bir terslik var demektir. A4 çıktı alıp küçük maket üzerinde yaparak genel hatları ile incelemnizi öneririm. Daha önce bu sorunla karşılaşanı görmedim.Sorun devam ederse Facebook sayfamızdan görsel atarsanız yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin

      Sil
  10. Büyük ebat da yapıp okul bahçesinde çocuklara
    Hatıra fotoğrafı çekmek istiyorum. Bilgiler için teşekkür ederim. Tek sorunum tabanı nasıl yükselticem basılınca çökmesini engellemek için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben büyük ölçülerde bir ames odası planlamıştım ama yan levhaların sağlamlığı konusunda teredütler yaşadım ve vazgeçtim. Aklımda demir profiller ile taslağı oluşturmak vardı. yan kısımları ince duralit denen kontraplaktan (esneme payı olması ölçüdeki küçük kesim hatalarını gideriyor), tabanıda biraz daha kalın olan suntalam plakalardan (taslakta tabana 60 cm aralıklı profil atılarak) yapmayı düşündüm. ama cesaret edemedim .çünkü taşıması kolay olaması için profilin birbirine geçmeli olması gerekiyor. hem demir ciye hemde marongaza bu çarpıklığı anlatmaya ceraret edemedim :)) Siz yaptığınızda fikirlerinizi paylaşırsanız mutlu oluruz

      Sil
    2. burada dediğiniz malzemeleri kullanmadan kaynaklı (kalınlığı gibi) açılardaki sapmayı nasıl önleyebiliriz?

      Sil
    3. bi fikrim yok hocam. küçük kaymalar kağıt üzerinde yapsak bile oluyor. Görüntü alınmasına büyük bir etkisi olacağını zannetmiyorum.

      Sil
    4. hocam gerçek ebatta ames odası yapabildiniz mi? yapan varsa geri dönüş yapabilir mi

      Sil
  11. merhaba ben küçük ölçülerdeki resmin iki katı bir büyüklükte yapmak istiyorum ölçüler nasıl olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba hocam. yukarıdaki resimlerde (240 150 vb ölçülerin olduğu) verilen ölçüleri 15'e vb. bölerek pdf çıktısındaki ames odasının yaklaşık iki katı ölçüleri olabilir. yayının altındaki ames odası 428 cm lik ayrıt 100 cm olarak alınarak yapılmıştır. yani ölçüler 4.28 e bölünerek alınmıştır.eğer onun iki katı ise sizde 2.14 e bölerek ölçüleri elde edebilirsiniz. Baskı yapan bir yerle de görüşüp çıktıdaki resimleri büttürerek aldığınız kağıtları kullanmak işinizi çok kolaylaştırır. Kolay gelsin

      Sil
    2. ben 30 cmlik olan resmin iki katı büyüklükte yapmak istiyorum o resimdeki uzunlukların 2 katını aldığım zaman açılar değişiyor ne yapmam lazım

      Sil
    3. Hocam o ölçüler maket üzerinden alınmış hassas olmayan ölçülerdir.siz yukaridaki büyük ölçüleri kullanarak hesaplarsaniz açılardan bir değişiklik olmaz. 60 cm için 428 cm lik ayritin olduğu o resimdeki tum ölçüleri 0.14 ile yada çok hassas olsun deseniz 0.1402 ile çarparak istediğiniz ölçüleri elde edebilirsiniz.

      Sil
  12. Hocam verdiğiniz bilgiler için öncelikle çok teşekkür ederim.zemin boyamasını hangi ölçülere göre yapacağız?siyah beyaz karelerin büyüklüğünü nasıl ayarlayacağız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim. taban dörtgeninin her kenarını kendi içinde eşit 8 parçaya ayırarak küçük işaretler koyun. daha sonra karşılıklı kenarlardaki karşılıklı işaretleri birleştirin. Böylece tabandaki perspektif kareler kendiliğinden oluşuyor. Kolay gelsin.

      Sil
  13. Çok teşekkür ederim sağolun.

    YanıtlaSil
  14. hocam ben yapacağım.mesela açıları ayarladıkta sağ kenarla karşı kenarın uzunlukları aynı olsa olur mu??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman taban ölçüsü de değişir. Bu değişim karşılaştırma yapılacak önde ve arkada duran iki cismin bakış deliğine göre derinlik yönünden arasının açılmasına neden olur. Yani bakıldığında biri büyük biri küçkten çok, biri önde diğeri arkada duruyormuş hissi verebilir. O yüzden mevcut ölçüleri kullanmanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin.

      Sil
  15. hocam bu projenin amacı nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iki farklı sonucu var hocam. biri tek göz ile derinliğin algılanamasının gösterilmesi. (bunu için amesin penceresi http://aymematematikailesi.blogspot.com.tr/2016/05/ames-penceresi-yapilisi-ames-window_22.html ve ya ejderha gözü http://aymematematikailesi.blogspot.com.tr/2017/05/ejderha-gozu-ilizyonu-takip-eden.html de u projenin yanında sunulabilir.) ikincisi ise beynimizin gerçeği algılamada alışılmışdurumların ket vurması.

      Sil
  16. hocam merhaba, resimlerdeki ames odası 30 cm olan maket mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MERHABA..EN UZUN AYRITI (RESİMLERDEKİ 428CM) 1 METRE ALINARAK YAPILDI HOCAM.

      Sil
  17. Gerçek bir oda büyüklüğünde yapmak çok zor olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nakliye,montaj,maliyet,emek, bir gün kullanımlık için gerçekten zor olur. tabi gururu ve havası da bir o kadar büyük :) bilim fuarı için bence yazık olur emeğinize. onun muhavazası,güvenlik riskleri,sergileme zorluğu gibi dikkat etmenizgereken zorluklar olur bence. Kolay gelsin.

      Sil
  18. Hocam gerçek bir odanın tahmini maliyeti az çok ne kadara mal olabilir sizce teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. metal profilden bir iskelet olmalı tahminimle 400-500 tl arası olabilir. Ekonomik olması için bu iskelete çadır kumaşı benzeri malzeme ile duvar ve tavan yapılmalı(tavan olmasada olur. Bu çadır malzemde tahmin ile 400-500tl dir. Tabanı için suntalam malzeme kullanılmalı oda yaklaşık 200-300 tl dir.Daha sonra çadırı içten ames perspektifi ile boyamak için boya 20 tl gibi olur. Değerli hocam. yaklaşık maliyet 1000-1200tl arası olur galiba. Kolay gelsin.

      Sil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. yan kenarları tabanı zemini tahtadan olursa da perspektif olur mu ?

    YanıtlaSil
  21. yan kenarları tabanı zemini tahtadan olursa da perspektif olur mu ?

    YanıtlaSil
  22. Önemli olan boyama yapısı kullanılan malzeme ile çok ilgili değil..Aynı şekilde boyamanızı yaparsanız perspektif olur

    YanıtlaSil
  23. Biz büyük ölçülerle yapıcaz ve bakış deliği yerine girebilmeleri ve fotograf çekmeleri için ayarlamak istiyoruz bakış deliğini çıkartıp yapsak perspektifi bozuluyor mu ? ve tabanın düşme riksi varmış onu nasıl ayarlayabiliriz ve boyaması nasıl olucak (duvarların) yardımcı olabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ames odasında tek göz ile bakılmalı yada telefon kamerası ile bakılmalı. Yani delik olmazsa fotoğraf çekildiğinde sorun olmaz büyüklü küçüklügörülür. ancak çift gözle bakılıacağından ames odasının büyük küçük gösterme etkisi oluşmaz.

      Sil
  24. ben bunu matematik projesi olarak yapıcam tabanı bi mukavvadan çıkacak buyuklukte olması lazım ama boyutlarını nasıl ayarlayacağımı bilmiyorum yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kullanacağınız mukavvanın ölçülerini yazarsanız yardımcı olurum

      Sil
    2. 50 ye 70 şimdiden teşekkür ederim

      Sil
    3. ÖLÇÜLERİ YAYIN İÇİNDE Kİ 50X70 MUKAVVA... İSİMLİ BAĞLANTIYA EKLEDİM HOCAM. KOLAY GELSİN

      Sil
  25. Taslakta verilen ölçü ve açıları bire bir uygulayıp monte edince ve tabanı da 64 birim karelik siyah-beyaz boyayınca büyük ölçülerde ames odası kusursuz olur mu hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam genellikle ölçülerde küçük hatalar olsa bile ames odasının etkisi yine de oluşuyor. yayındaki
      EĞER BÜYÜK ÖLÇÜLERDE BİR AMES ODASI YAPMAK İSTİYORSANIZ!!!
      başlığı altındaki ölçüler ile sıkıntısız olur.

      Sil
  26. boyamasında duvarda pencere zorunlu mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ZORUNLU DEĞİL.PENCERE YERİNE AYNI ORANDA Kİ PERSPEKTİF ÇİZGİLERDE FARKLI NESNELER DE ÇİZEBİLİRSİNİZ.

      Sil
  27. Ben de büyük ölçülerde ames odası yapmak istiyorum bugün marang7za gittik bize 1600tl gibi bir hesap çıkardı o da tanıdık olmasına rağmen .Belki 2000i bile bulur dedi biz de şimdi olabilecek en az maliyetli alternetifleri düşünüyoruz. Gerekirse zemini sağlam tutup şu kalın yalıtım köpüklerinden kendimiz kesip birleştirerek sağlam bir şey yapmaya çalışacağız yani bir seferlik sergi için o kadar parayı mas3af görüyorum hem kendimiz bir şeyler yapmaya çalışırsak proje daha çok amacına ulaşmış olacak. Herkese kolay gelsin umarım güzel şeyler ortaya koyarız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten doğru malzemeyi bulmak çok önemli. Bütçeye uygun olan... yalıtım malzemlerini birleştirmek zahmetli olacak.. sağlam bir iskelet ve üzerine branda fiyatlarını da değerlendirebilirsiniz. merekla bekliyorum nasıl bir ames odası olacağını.. yaptığınızda paylaşırsanız seviniriz. kolay gelsin.

      Sil
  28. Hocam ben gerçek oda büyüklüğündeki net ölçüler yazmışsınız ya onların üzerinden direk %20 oranında bir küçültme yaptım ama bir hata oluşturmaz değil mi

    YanıtlaSil
  29. Hocam temeldeki rampa olayını nasıl haledebiliriz büyük gözüken kişinin de mi gizli bir rampası olmalı bazıları öyle yapmış.Yoksa bakış kısmına eşit yükseltide mi bir rampa yapılmalı. Rampa gizli mi olmalı yoksa ev bitince direk ön kısmın altına konsa nasıl olur kafamızda deli sorular 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam oda genel itibari ile çarpık. herhangi bir rampa ekleme yok. alt taban çapraz biçimde önden arka sağa doğru alçalıyor. aynı şekilde tavanda.yayında ki resimlerde ki ames odasına dikkat ederseniz sadece ayak çıtaları yere dik olcak şekilde paralel. yayındaki likte bulunan çıktıyı alıp küçük bir ames odası yaparak incelemeninizi öneririm.

      Sil
  30. hocam merhaba ames odasının penceresinin ölçüleri yokmudur.yardımcı olursanız sevinirim.gerçek ölçüde yapmak istersek iç tasarımı nasıl olmalıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam pencere ölçüleri yok çok önemi de yok. boyarken bir kaç ip çekerek aynı perspektif oranında istediğiniz ölçülerde pencere oluşturabilirsiniz. pencere zor gelirse tabandaki karesel yapıyı yan duvarlarda da uyglayabilirsiniz. Aynı etkiyi verir. Önemli olan içtasarımda o çarpık orana uymak. Örneğin tabandaki çarpık kareler dört kenar uzunluğu kendi içinde sekiz eşparçaya ayrılıp karşılarındaki kenarlar ile çizilip birleştirilerek oluşturulur. Bu şekilde yanlara iç tasarım yapabilirsiniz. kolay gelsin.

      Sil
  31. hocam merhabalar. öncelikle siteniz ve yardımlarınız için çok teşekkürler.. biz bugün gerçek ölçüde ames oadsına başladık. 10x10 keresteden Sizin verdiğiniz açılarda tabanı oluşturduk. Tabandaki 3 metrelik köşe dışındaki köşeler 1.5 metre yükseltilecek mi? Diğer sorum kenarları yaptıktan sonra mı taban yükseltilmeli yoksa önce yükseltip sonra kenarlar mı yapılmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederiz... yükseltme 75 cm civarı olmalı. ama sizz fazlasını dört ayağada ekleyerek dahada yükselte bilirsiniz. 300 cm ile 150 cm arasınddaki fark üst ve alta yarı yarıya paylaşılıyor. eğer sağlam ise önce yükseltmeyi yapmanızı tavsiye ederim. yatay biçimdeki ikizkenar olan yamukların tban ve tavan kısmı yere dik olmalı. bu durumu önce yükseltme yapmanız kolaylaştırır. diğer türlüde çok sorun olmaz . sadece yardımcının o kenerları yere dik tutması gerekir. kolay gelsin.

      Sil
  32. Hocam tabanda eğimi nasıl ayarlayabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hacam parçaları birleştirdiğinizde eğim kendiliğinden ortaya çıkıyor. yamuk olan yüzeylerin birbirine paralel kenarlarını yere dik konumlu ayarlarsanız ufak tefek hatalar bile olsa sorun olmaz.

      Sil
  33. Merhaba hocam kolay gelsin tavanı tamamen açıkta bıraksak görüntü bozulur mu büyük ölçülerde oda yapmayı planlıyoruz içine çocuklar gireceği için tavan yapmamayı planladık acaba sorun olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler hocam. Büyüklük küçüklük için bir sorun olmaz.

      Sil
  34. Hocam ames odasında büyük ve küçüklük gözüküyor ancak aşağıda ve yukarda şeklinde duruyor. İç boyamasını yapınca görüntü düzelir mi gerçek ölçüde yapıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kolay gelsin hocam. Onun olması normal olabilir. boyandıktan sonra izleyen kişi büyüklük küçüklüğe odaklandığından o farkı göremez.siz bu işi yapınca kesim noktalarına odakandığınızdan o farkı alçaklık yüksekliği fark ediyor olabilirsiniz. Tamamlandıktan sonra facebook sayfamıza fotoğraf atarsanız yayına eklemek isterim.

      Sil
  35. Hocam ames odasını buyuk boyutlarda yapmayı düşünüyoruz.Yalnız aklıma takılan bir soru var,ic dizayn nasil olmalı görüntü icin? Ne ile boyamalıyız kalın kontrplak malzeme kullanacağım.Onerilerinizi alabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. boyama kolay olsun isterseniz tamamamen kareli zemin yapabilirsinzi yan yüzeyleri de tabanı da. tabandaki tüm ayrıtları eşit sayıda aralığa bölüp kareli zemin oluşturulma işlemini yan yüzeylerde de devam ettirebilirsiniz yani. yada biraz uraştırır ama pencereleri perspektif biçimde oluşturmalısınınz. ip yardımı ile oluşturup üzerinde boyarsınız. boya olarak RİCH MULTİSURF kullanabilirsiniz.iyikapatır. kolay gelsin.

      Sil
  36. Merhabalar, oncelikle yayın için teşekkürler biz de büyük yapmak istiyoruz öğrenciler ve yetişkinlerin içine girebileceği bir oda yapmak istiyoruz ��Orta buyuklukte ames odası baslıgı altındaki ölçüler yeterli olur mu? Yoksa Büyüme için %25 olsa nasıl olur? İnsanlar rahatlıkla girebilir mi? Yardımcı olur musunuz? ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederiz.. Orta ölçüler çok küçük kalır.siz orta büyük ölçüler de yine küçük gelir.. yetişkinler girsin istiyorsanız yayının başında verilen ölçüleri kullanmalısının. belki bu ölçüleri yüzde 10 oranında küçültseniz de işinizi görür.

      Sil
  37. Hocam tabanının desteği için eğim ölçüleri nasıl olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakış deliği dik olacak biçimde ve en sivriyer olan iki ikizkenar yamuğun birleştiği yerdeki köşe yere ilk temas eden yer olacak biçimde en son ayarlama yapabilirsiniz. sayısal bir eğim verisi yok. kenarların birleşim yerlerindeki ayrıtların yere dik olduğu durumda olması yeterli. kolay gelsin

      Sil
  38. hocam ben henüz hiç başlamadım. yakın zamanda başlayacağım ne küçük ne büyük bir oda istiyorum sizce hangisini kullanmalıyım. Yani ölçülerde bir sıkıntı olmaz değil mi bir de açılar kafamı karıştırdı sizin verdiğiniz ölçülere göre yapsak bir sıkıntı olur mu teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masa üzerinde sergileyecekseniz 50 x 70 mukavva kullanrak yapılan ölçüleri kullanabilirsiniz. kolay ve hesaplı olacaktır. bunun dışında büyük ölçüleri kullanarak ta içine girilebilen yapabilirsiniz ama bu çok zaman alır ve maliyetli olur.çok tavsiye etmem. yada daha kolay olsun derseniz verilen pdf dosyasını a2 veya a1 olarak çıktı alın ve mukavva üzerine yapıştırarak yapın bu en kolayı. kolay gelsin.

      Sil
  39. Çizimlerin tamamı yanlış verdiğiniz açılarla kenar uzunluklarının hiçbiri tutmuyor.

    YanıtlaSil
  40. Burda önemli olan şey sizin yazdığınız açılar mı yoksa kenar uzunluklarının oluşturduğu açılar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önemliolan açılar. yapacağınız büyüklüğe göre kenar uzunlukları şekillenecektir. verilen ölçüler trigonemetrik hesaplar ile belirlenmiştir. ve yazım hatası dışında hata oranı düşüktür. kolay gelsin

      Sil
  41. Hocam ben de orta-büyük arası oda yapımına bugün başladım dört duvarı ölçülere göre oluşturup birlestirdim ancak taban ve tavan kısımları köşelere bir türlü tam oturmuyor sebebi ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam yan ikizkenar yamuk kenarların kısa olan yan ayrıtı havada iken montaj yapmalısınız. yere düz bir şekilde yan kenarı koyup diğer kenarları yapmaya çalışınca olmuyor. yani ikizkenar yamuk olan kenarın sivri ucu yere değerken montaj yapılmal. kolay gelsin. çiziminizdeki küçük kaymalarda bu tars sonuçlar yol açabilir. 50X70 mukavva ölçülerini geçtiğimiz hafta test ettimherhangibir sorun yoktu. o direk mukavva üzerinde ölçü ile yapıldığı için açısal kayma olmuor onuda kullanabilirsiniz. kolay gelsin.

      Sil
    2. Aynen dediğiniz gibi ikizkenar tanıkların kısa kenarlarini havaya kaldırıp o şekilde montaj yaptım bunda herhangi bir sıkıntı çıkmadı ama sıra tabanı oturtmaya gelince işler karıştı tabandaki dört köşe duzlemsel şekilde birlesmiyor

      Sil
    3. küçük kesim hatalarından olabilir hocam bilemedim...sizin kenarlarınızın birleşmiş haline uygun yeni bir taban veya elinizdeki tabanı uydurma yoluna gide bilirsiniz. küçük açısal kaymalar sorunlar çıkarabiliyor. kolay gelsin

      Sil
  42. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  43. merhaba hocam.ALtına ayak koymadan yere bıraksak yanlış mı olur? siz sergide kolay izlenmesı ıcın mı yaptınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba hocam. ayak koymassanın yan duvarlar yataylaşır. buda görüntüyü etkiler. izleyiciler o kısma takılabilir. kolay izlenmesi için değilde izleyicilere normal bir oda görüntüsü vermek için yaptım ayakları.sizin de kullanmanızı tavsiye ederim. kolay gelsin.

      Sil
    2. ılgıne tesekkur ederım hocam. yaptık ama uzak yakın göruntusu oluştu bir yer de problem var ama. oncekı yorumlar ıokuyarak bıraz yol aldım ama net sonuc hala yok. yardımcı olursanız sevınırm

      Sil
    3. rica ederiz. hocam ölçüler küçük kaymalar dışında denk geldi ise boyama ile ilgili bir sorun olabilir. delik büyüklüğü ile igili olabilir. yan duvarlarıda taban gibi eşit aralıklara bölerek boyamayıda deneyebilirsiniz. özelikle kenarların birleşim noktası olan içi kısımdaki ayrıt ların düzgün boyanmasına dikkat edebilirsiniz.. kolay gelsin.

      Sil
  44. Merhaba hocam ames odasının ayaklarını nasıl yapacağız neredeki ayak kısa Neredeki uzun olacak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öndeki iki ayak eşit uzunlukta ve uzun. arkadaki ayaklardan sivri köşede olan en kısa. diğer köşe önlerden çok az kısa. kolay gelsin.

      Sil
  45. Hocam ondeki ayagi yukseltirken karsi duvari tam ortalayacak sekilde mi yukseltmeliyiz? Yani yerden yukseklikle karsi tavandan inilen yukseklik esit mi olmali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. delikli yüzeydeki iki ayak ve diğer bir ayak uzunlukları eşit. çarpık olan köşedeki ayak biraz kısa... bu durumu; dört yan yüzey yere dik ve delikli yüzeyin alt ayrıtı yere paralel biçimde durması ile sağlayabilirsiniz. kolay gelsin

      Sil
  46. Hocam orta büyüklükte olanda hata yok mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet hocam.hata lı olmuş. 21.8 cm 'nin olduğu yer 60 cm olmalı.

      Sil
  47. Merhaba ayme matematik ailesi hoca bana ames odası oluşturma projesi verdi. Şöyle orta boyda nasıl yapabilirim lütfen yardım edebilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Öncelikle linkte verilen ames odası modelini bir a4 kağıdına çıktı alarak, yapıştırıp yapıp, genel mantığı görmen iyi olur. daha sonra yayında verilen orta boylu ames odası ölçülerini mukavva ya çizerek kes yapıştırla yaparsan olabilir. kolay gelsin.

      Sil
  48. ÇOK SAOLUN ÇOK İŞME YARADI :) KÜÇÜK BOYUNU YAPMAK İÇİN SABIRSIZLANIYORUM...

    YanıtlaSil
  49. merhabalar hocam.bilim şenliğimize 1 aydan kısa bir süre kaldı. büyük boy amees odası yapmak için yola çıktık ama odayı yapacak kişilere anlatamadım bir türlü. demir ayak profillerin boyunu soruyorlar. kendim maketini yapıp verdim yine olmadı. sizde demir profillerin ölçüleri var mıdır hocam.teşekkür ederim

    YanıtlaSil