7 Ekim 2015 Çarşamba

SAYMA PULLARI İLE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ KONU ANLATIMI

SAYMA PULLARI (6.SINIF, 7.SINIF)
   Kazanım: Tam Sayıları ve tam sayılar ile işlemleri sayma pulları ile modeller.

   Sayma Pulları

Her biri bir birim değerinde, artı ve eksi olmak üzere iki türden oluşan pullara sayma pulu denir.










Sayma Pullarında Sıfır
Sayma pullarında sıfırın farklı türlerde gösterimi vardır. Boş bir torba için sıfır değerini kullanabiliriz. Ayrıca aynı sayıdaki artı ve eksiler ile oluşturulacak pulların alacağı değer de sıfırdır.

Sayma Pul Gurubunun Değeri
Belirli bir pul gurubunun değeri; aynı sayıdaki artı ve eksilerin sıfır olduğu düşüncesi ile kalan pulların değeridir.

**örneğin son örnekte iki eksi üç artı pul vardır. Eksi iki pul artı iki pul ile sıfır oluşturur. Bu durumda boşta kalan bir artı pul; pul gurubunun değerini gösterir.


Sayma Pulları İle Toplama ve Çıkarma İşlemi








**Sayma pulları ile toplama veya çıkarma işleminde ilk sayı başlangıçta torbada bulunan pulları, işlem işareti torbaya ekleme mi çıkarma mı yapılacağını, sonraki sayı ise ne kadar pulun eklenip çıkarılacağını belirtir.











Örnekler: (Toplama İşlemi)


















Örnekler: (Çıkarma İşlemi)





















*Elinize verilen boş bir torbaya +2 pul eklerseniz torbada +2  pul olur. Elinize verilen boş bir torbadan +2 pul çıkarmanız istendiğinde ise ilk olarak torbanın içinde görünmeyen sıfırları gün yüzüne çıkarmanız gerekecek. Eğer torbaya eşit sayıda artı ve eksi pulları yazarsanız torbanın değeri yine sıfır (yani boş) olur. Bundan dolayı torbada  +2 ve -2 pulları olduğu düşünülürse torbanın değeri sıfır olacak (yani boş) ve böylece torbadan +2 pul çıkarılabilecektir. İşimize geldiğin de torbadaki artı ve eksi pullarını görerek oluşturulan sıfırlara Sıfır çifti ekleme denir.

·        * Sayma pulları ile toplam ve çıkarma işlemlerinde parantez kullanılarak işlemler yapılır. Eğer 3+2 gibi bir işlem verilmişse bu işlemin (+3)+(+2) olduğu bilinmelidir. Veya 5-6 gibi bir işlem verilmişse bu işlemin (+5)-(+6) ya da (+5)+(-6) biçiminde yazılacağı bilinmelidir. Sorularda genellikle parantezli halde hazır olarak verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder