24 Mayıs 2017 Çarşamba

KISA KÜÇÜK GÖSTEREN SANDALYE (SANDALYE İLİZYONU)

KISA KÜÇÜK GÖSTEREN SANDALYE ÖLÇÜLERİ (SANDALYE İLİZYONU) (CHAİR İLLUSİON MAGİC) (ÖLÇÜLERİ- AÇI VE UZUNLUKLARI)

Yapılan bu çalışmada uzaktaki nesne küçük yakındaki nesne büyük görünür mantığı ile hazırlanmış,  küçük gösteren sandalye hilesi yada ilizyonu ele alınmışmır. Kısa gösteren bu sandalye aslında bakış açısı,perspektif , zihnin tamamlaması gibi bazı olguların bir araya gelmesi ile çalışmaktadır.
Chair ıllusion da denen, geçmişi ünlü sihirbaz David"in çalışmasının çözülmesine dayanan hayeret uyandıran ilginç bir çalışma. Bu çalışma kendi başına bir proje teşkiletmesede, Görsel anlamda çok ilgi çekeceğinden eğlence amacı ile kullanılabilir. Küçülten sandalye için farklı farklı ölçüler kullanılabilir. Tam anlamı ile küçülmenin görülebilmesi için bakışın yada çekimin yapılacağı yerin ayarlanmasının yanında parçaların üst üste oransal olarak tam denk gelmesi gerekir. İki farklı yapıda aynı etkiyi gösteren çalışma vardır.
Birin de (küçük görünen sandelye ilizyonunda) bir sandalye ve uzakta sandalyenin üst kısmını oluşturan bir bez bulunurken,diğre türde sandalye iki parçadır. ayakları bir parça ve uzakta üst kısmı diğer parçasıdır. Birinci diye bahsettiğimiz kısa gösteren sandalye numarası daha yeni bir olgudur.

Yandaki görselde olduğu gibi genel mantık bir noktadan çıkan ışıgın geçtiği yerlerde ışığın kaynağına yakın olan (ayaklar) küçük, ışığın kaynağına uzak olan Oturma alanı ve sırt (üst kısım) büyük olmakta ve tam hizalı ayarladığında beyin tarafından TEK GÖZLE BAKILDIĞINDA VEYA KAMERA İLE ÇEKİLDİĞİNDE bir bütün olarak alğılanmaktadır. Bundan dolayı uzaktaki oturma alanında bulunan kişi küçük görünmektedir..
ÖLCULER ASAGIDAKI GIBI KULLANILABILIR


Bu konu ile ilgili derlenmiş fotoğraflar aşağıdaki gibidir. ( fotolar alıntıdır)


Resimlerde görüldüğü gibi küçülten sandalye yapımındaki iki sandalye parçası ve göz uygun şekilde ayarlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder