15 Eylül 2017 Cuma

TOPLAMA İŞLEMİNİN SAĞLAMASI (BASAMAK TOPLAMA YÖNTEMİ İLE)

TOPLAMA İŞLEMİNİN SAĞLAMASI (BASAMAK TOPLAMA YÖNTEMİ İLE)
dokuza bölünebilme kuralının bir uygulaması olarak karşımıza çıkan biryöntemdir.

TOPLAMA İŞLEMİNİN SAĞLAMASI NASIL YAPILIR?
Yine bu işlemin sağlamasını yapabilmekiçin de bölünebilme kurallarından faydalanılır.
Bir toplama işleminde toplanan iki sayıdan (daha fazlası içinde aynı kural geçerlidir.) birincinin dokuz ile bölümünden kalan ile
diğerinin dokuz ile bölümünden kalanın toplamının dokuz ile bölümünden kalan toplama
sonucunun dokuz ile bölmünden kalana eşittir. İlk okul seviyesinde bu konuyu anlatabilmek için dokuz ile bölünebilmeyi doğrudan kullanmamak için sayıların basamaklarındaki rakamların toplamı tek basamaklı bir sayı çıkana kadar toplanır. Yanitoplana birinci sayının rakamları toplamının , rakamları toplamının,rakamları ... toplamı ile toplanan ikinci sayının rakamları toplamının,rakamları toplamının... rakamları roplamı toplanır.daha sonra çıkan sonuç için rakamlarının toplamının rakamları toplamı bulunur. bu sonucun toplam işlemiyapıldığında çıkan sonucun rakamları toplamının rakamları toplamının...rakamları toplamı ile ayı olması gerekir.aynı değilse toplama işlemi kesin tanlıştır denir. aynı ise toplama işlemi doğru olabilir denir.bu şekilde basit yolla toplama işleminin sağlaması yapılmışolur. Aşağıda bu şekilde bilinen toplama işlemininsağlama kuralı şekillerle verilmiştir.


Yine burada görüldüğügibi bu sağlama kesin br sonuç vermemekte ancak olumlu bir fikir verebilmektedir. bu sonuçlara bakarak toplama işelminin kesin doğru yapıldığı sonucuna varılmaz. sadece bir koldan toplama işleminin sağlaması yapılmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder