İspat:Çember Bir Çokgen midir?

Çember Kaç Kenarlı Çokgendir
Bir çok görüş çemberin bir çokgen olmadığını savunur. Ancak herkes tanımından ötürü bilir ki çember bir noktaya eşit uzaklıktaki noktalar kümesidir yani çok sayıda noktadan oluşmuştur. Çok sayıda (sonsuz) noktaların bulunduğu bir durumda herhangi iki nokta seçilebileceği aşikardır. Seçilen herhangi iki noktadan bir doğru geçeceği düşünüldüğünde çemberin üzerinde sonsuz tane doğru çizilebilir ki buda çemberin sonsuz kenarlı bir çokgen olduğunu ispatlar...


İspat: Dairenin alan formülünün dairenin çevre formülünden hesabından;
Yanda görüldüğü kısımda dairenin alanı hesaplanırken dik
üçgenin alanı bir kenarı r diğer kenarı n olarak kabul edilir.
Çemberin çevresinde bu dik üçgenlerden kaç tane olduğunu
ise çemberin çevresi n ye bölünerek bulunur.Böylece daire alanı
formülü bugün kullandığımız hali ile elde edilir. Bu kullanım bize n
uzunluğunun çemberin çevresindeki noktaların oluşturduğu bir
doğru parçası olduğunu gösterir.Burada dik üçgenin alanının r.n/2 olacak şekilde alınmasını sağlayan n nin ihmal edilebilecek kadar çok küçük olmasından ileri gelir.Bu ise çemberde bu n uzunlukların
dan sonsuz tane olmasını destekler. Bu nedenle çember sonsuz kenarlı bir çokgendir. BY M@İN **Not: Test Çözerken özellikle 8.sınıfa kadar çember, daire ve kapalı olmayan şekiller bir çokgen olarak kabul edilmez.

12 yorum:

  1. çember bir sonsuzgen dediğimde bana inanmazlardı şimdi kanıtım da var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen çember bir sonsuzgen dir bence matematik bunu kabul etmeli

      Sil
  2. Sabahın 7 ne kadar beni uyutmayan bir sorunun cevabını düşünürken kalkıp, yalnızca bu konu için kayıt oldum. Sanırım fikir ayrılığı en çok çokgen denmesiyle oluşuyor. Oysa Dairenin alanı hesaplanırken, 1 cm yarıçapında bir dairenin içine, kaç adet ikiz kenar üçgen sığdığı ile alakalı olduğunu düşünüyorum, dairenin veya çemberin oluşumunu. Çember bu hesaplama ile sonsuz sayıda ikiz kenar üçgenin tepe noktalarından tuturulmasıyla oluşmuş şekiller olarak düşünülebilir kanımca. Yani aslında Pi sayısı yalnızca çap ile ilgili olarak değişmiyor benim gördüğüm. İkiz kenar üçgenlerin alanı hesaplanırken, mutlak bir yüksekliğe sahip olması ve bu yüksekliğin, 1 cm yarıçapındaki bir dairede, 1 cm'ye çok yakın ancak 1 cm olmaması gerekir. Belki bu limit ile v.b. açıklanabilir ancak ben lise ve sosyal bilimler mezunu olduğum için, limit konusu eksik bende.
    Sonsuz sayıda noktadan oluşması fikri ise, bence noktanın tanımı ile ilgili olarak ölçüm yapma konusunda paradoks yaratır ki, elimizde çember veya daire dediğimiz şekiller varsa ölçülebilir şekiller var demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar bu şekilde düşünerek en doğruya varacaktır. böylece kalıp bilgiler sorgulanabilir. ilginiz için teşekkürler.

      Sil
  3. way be aramak ve araştırmak ha bide matematik dünyanın en güzel şeylerinden 3 ü dür...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayatınızın başarılar ile geçmesi dileği ile..

      Sil
  4. Yardımınız için teşekkürler bu arada.

    YanıtlaSil
  5. Peki basit bir soru. Üçgen den başlayarak eşkenar çokgenlerin tek tek iç açı hesaplaması yaptığımızda 60, 90, 108, 120, 128, 135, 140, 144... olarak gidiyor. Kenar sayısını sonsuza yaklaştırdığımızda tek bir iç açı derecesinin 180 dereceye yaklaşacağını görebiliriz.
    Peki çember için düşünürsek sonsuz kenarlı çokgenin tek bir iç açısı 180 derece ise bu zaten düz bir doğru olduğu ve sonsuza gideceği varsayımı çıkar. Nasıl olur da dönerek aynı noktada bu çokgen kapanıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 180 değerine ne taraftan yaklaştığına odaklan; daha küçükten 180 doğru giderken ise sonsuzda ancak 180 olacaktır, ama sonsuz aynı zamanda hiç ulaşılamayandır. Limit kavramıyla düşünürsek sanki daha anlaşılır oluyor. Bir değere soldan mı yoksa sağdan mı yaklaştığınız değeri çok farklı noktaya götürür. tan(90) mesela reel sayılar kümesinde tanımsızdır. 90 derece açıya soldan (<90) yaklaşırken tanjant +sonsuza giderken, sağdan (90<) yaklaşırken -sonsuza yönelmiş olursunuz.

      Sil
  6. 180 derece olsaydı dediğin gibi düz doğru olurdu. eğimin sağlanması için en azından 179.9 gibi bir açı değeri olmalı, bu da şu anlama gelir orada bir köşe var ve o köşenin açısı 179.9 derece yani iç açılardan biri 179.9 derece. bu iç açıdan sonsuz tane var yani iç açıları toplamı sonsuz

    YanıtlaSil