29 Ekim 2018 Pazartesi

MAT-MÜZİKO TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI MATEMATİK PROJE ÖRNEĞİ

MAT-MÜZİKO TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI PROJE ÖRNEĞİ MATEMATİK DERSİ
Bu projemizde yapılan amatör bir müzik aleti android tuner programı kullanılarak notalara uydurulur. gerçek nota değerlerine ulaşıldığında elde edilen müzik aletindeki matematiksel oranlar incelenir. kullanılan elemanlar arasındaki sabit bir oran yakalanmaya çalışılır. burada
dikkat edilmesi gereken durum gerçek notalar do,re,mi,fa,sol şeklinde gitmez. aralarda bir çok nota vardır. bu durum incelemede yanlış sonuca ulaşılmaması için önemlidir.
Gerçek notalar arında on ikinci dereceden kök 2 sabit oranı vardır. yapılan müzik aletinin matematiksel incelemesi ve varılan sonuçlar araştırma projesi olarak sunulur.
Aşağıda örnek bir çizim resmi eklenmiştir.
bu proje hem müzik dersi tübitak 4006 proje örneği olarak hemde matematik dersi tübitak 4006 bilim fuarı örnek proje olarak kullanılabilir. 
Yaptığım projeden örnek bir fotoğraf;

Kulanılan Tuner programında notalara gegelen harfler projeninüzerine yazılmıştır. Proje önünde duran kağıtta ise elde edilen sonuçlar ve ulaştığımız oran olan sayı yazmaktadır. Ortam gürültülü olduüu için projenin doğru çalışıp çalışmadığı proje alanında değilde yapımdan sonra sessiz bir yerde denenipelde edilen donuçlar kağıda yazıldı. İlgiçeken bir proje oldu. tokmağı alıpnotalara vurmadan geçen olmadı :) eğlenceli idi.




PROJE BİLGİLERİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR
Proje adı: MÜZİKO-MAT
Soru: Müzik notaları arasında matematiksel bir katsayı var mıdır?
Hipotez: Müzik notaları arasında matematiksel bir katsayı vardır.
Amaç: Müzik notaları arasında matematiksel bir orantı sabiti veya sabit bir aritmetik değişimim olup olmadığını araştırmak.
Beklentiler: Müzik notaları arasındaki matematiksel sabitin varlığını somut materyaller ile göstererek ,izleyicilerde matematik ve müziğin ilişkisini göstermek.
Prosedür:Müzik notalarının ölçülebilir halde olduğu bir müzik aleti tasarlanır.
Materyal: alüminyum çubuk,ahşap stant, tüner
Sonuç: Müzik notalarının arasında gerçekte var olan onikinci dereceden karekök 2 katsayısına yakın bir değer belirlendi.
Özet: Alüminyum çubuklar uygun boylarda ayarlanarak tüner aletinin 7 temel notayı göstermesi sağlanır. Bu durumda alüminyum çubukların boyları ölçülür. Elde edilen veriler ile sonuca varılmaya çalışılır.


DİĞER;






5 yorum:

  1. Mat müziko hakkında birazda daha bilgi verebilir misiniz çok güzel olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BİR kaç bilgi ekledim (tübitak 4006 matematik proje bilgileri)
      kolay gelsin.

      Sil
  2. Proje çok ilgi çekici fakat nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi yok. Rica etsem düzeltir misiniz?

    YanıtlaSil
  3. Herhangi bir ölçü verilmemiş

    YanıtlaSil
  4. Çubuk ölçüleri nedir?
    Çubukların içi boş mu yoksa direk çubuk şeklinde mi?
    Proje ödevim olarak şuan teslim etmem gerekiyor bilgilendirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil