23 Şubat 2017 Perşembe

BİLİM FURARI 4006 MATEMATİK DERSİ ARAŞTIRMA PROJE ÖRNEKLERİ

BİLİM FURARI 4006 MATEMATİK DERSİ ARAŞTIRMA PROJE ÖRNEKLERİ

Tübitak Bilim fuarında kullanılabilecek araştırma proje örnekleri
araştırma projeleri genellikle sosyak bilimler alanında yoğunlaştığından matematik alanında sınırlı sayıda araştırma projesi elde edilmektedir. Aşağıda ilham kaynağı olacak az sayıda proje örneği bulunmaktadır.

1-) Proje yapılan bölgenin sayısal beyin durumunu ölçmek için bir araştırma yapılabilir.

Bu araştırma için iki kriter belirlenir. Bunlardan biri parmak deneyi, ikincisi ise göz kayması deneyi olabilir. Öğrencilerin bu uygulamayı çevrelerindeki insanlara uygulaması sonucu oluşan istatiskler proje standında sunulur. ayrıca gelen misafirlere de uygulanabilir.
Aşağıda bu testler ile ilgili bilgi içeren yayının linki verilmiştir. Ayrıca araştırma yapmakiçin gereken form da aşağıda likte verilmiştir.
 Göz kayması testi
Parmak testi

FORMU İNDİR 3 sayfadır
    --**PROJENİN SUNUM PANOSU İÇERİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ**--


2-) Hayatımızdaki uzunlukların veya uzaklıkların nekadar matematiğe uygun olduğu bir araştırma projesi oluşturabilir. Örnek olarak penaltı noktası matematiksel olarak acaba en ideal noktadamı. Yani açısal uygunluk ile topun hızı arasında en çok gol hangi uzaklıkta gerçekleşir bu durum araştırılabilir. Bunun  için hesaplamalrın yanında deneyselolasılık uygulanıp bir araştırma projesi elde edilebilir. Ancak sunum aşamasında bir maket ile proje desteklenmelidir. Yani tübitak 4006 bilim fuarı standında misafirlerin penaltı kullanmasını sağlayacak bir küçük maket olmalıdır.

3-) Bu araştırma projesi fikri ise gayet basit bir örnek. Bulunulan bölgede yada daha geniş bir çapta şu araştırılabilir. Acaba çarpım talosu bilme oranı küçük yaşlardamı yüksek (5.sınıfa kadar) yoksa büyük yaşlardamı (50 yaş üzeri) Bu araştırmaya baniiten etken küçük çapta olsada sorduğum çarpmalardan özellikle yaşlı teyzelerden hızlı ve doğru sonuçlar almam oldu. sonucu ben de merak ediyorum.

İlk iki projeyi bu yıl (2017) uygulayacağım. 3.sü ise kullanımda değil.

4-) PARMAKLAR İLE GEOMETRİK ŞEKİLLER
Proje amacı matematik dersinde kullanılan 3 boyutlu şekillerin küp,düzgündörtyüzlü... vb.parmaklar eller veya kollar gibi vücudun aktif bölgelerinin kullanılarak elde edilmesini içeriyor. böylece hem derslerde materyal olarak her

an yanımızda şekil kültürü oluşturmak hemde öğrencilerin 3 boyutlu...
İLGİLİ PROJE AYRINTISI İÇİN TIKLAYINIZ

5-) MÜZİKO MAT
Bu projede yapılan bir müzik aletinin android tuner yardımı ile gerçek noatlara endexleyerek  matematikseloranları belirlemeye yöneliktir
İLGİLİPROJE AYRINTISI İÇİN TIKLAYINIZ


6-) YOLUN YARISI HANGİ ÜLKEDE KAÇ YAŞ
Bu projede ülkeler yaş ve nüfus ilişkisi bakımında nalaiz edilir. Kolay bir projedir.
İLGİLİ PROJE AYRINTISI İÇİN TIKLAYINIZ
bilim,fuarı,araştırma,proje,örnekleri,matematik,dersi,örnek,projeler,nasıl,öneri,4006,tübitak,tubitak,

42 yorum:

  1. çok teşekkürler fikir oldu

    YanıtlaSil
  2. 1 numaralı projenizin araştırma projesi için güzel bir fikir tebrikler. Bu proje için sisteme proje amacı - proje özeti ve proje araştırma yöntemi olarak neler yazdınız rica etsem paylaşabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. proje adına sol parmak sağ gözcüler demiştim.
      amaç olarak bulunulan bölgede sayısal beyin belirlemeleri yaparak sayısalzeka oronının tesbitinin sağlanması.
      özet: bulunulan bölgeden öğrenciler aracılığı ile parmak ve göz testi soru cevap yöntemi ile uygulanır. Bu araştırmalar ile sayısal zeka oranı belirlenir. İstatistkler anlamlaştırılarak sunulur. Bu şekilde yazmıştım bisorun çıkmadı.

      Sil
    2. çok teşekkür ederim hocam izin verirseniz projenizi kullanmak isterim

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. 1 numaralı projeniz için bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. parmak kenetleme ve göz kayması testlerini sadece okul içerisinde mi uyguladınız yoksa okul dışında bulunulan çevredeki diğer insanlara da uyguladınız mı? Eğer okul dışında bulunulan çevredeki diğer insanlara uyguladı iseniz testleri insanlara uygulayabilmek için anketlerde olduğu gibi yazılı izin almak gerekir mi acaba?

      Sil
    2. Ben bir köy okulu için bu projeyi düşünüp köyde ve okulda karışık olarak aşartırma yapmayı planlamıştım. İzinde almadım. Ancak sizin okulunuz büyük bir okul ise homojen bir bölge profili yoktur. Öğrenciler için yapmanız daha anlamalı olur gibi.. Kolay gelsin.

      Sil
    3. teşekkür ederim sağolun

      Sil
    4. Rica etsem 1 numaralı projeniz için sunum panosundaki bölümlere neler yazmıştınız paylaşabilir misiniz?

      Sil
    5. hacam hazır da yok malesef :(

      Sil
    6. teşekkür ederim hocam sağolun

      Sil
    7. Hocam bu testleri uygularken belge olarak ne kullandınız nasıl raporlastıracagız birde sunum panosunda neler yazılabilir ben doğum izninde olduğum için ilgilenemedim hiç

      Sil
    8. 3 Öğrenciye birer anket formu dağıttım ve farklı özellklerde 200 kişiye uygulamalarını istedim. sonuçlarını sunacağız. FORMU ilgili proje yayınına ekledim. sunum panosu ile ilgili henüz çalışma yapmadık malesef.

      Sil
  4. 3 numaralı projeniz güzel olmuş teşekkürelr paylaşımınız için.bu proje için rica etsem proje amacı proje özeti olarak neeşer yazdınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz.Genel olarak amaç öğrencilerde matematik bilgisinin gerekliliği farkındalığını oluşturmak. Ancak çıkan sonuçlara göre de farklı çıkarımlara varılabilir. bu sonuçlar da sergilenir.
      Özet kısmı ise; araştırma yapılacak kitleye, belirlenen çarpma soruları belirlenen öğrencilerile soru cevap yöntemi ile uygulanır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek grafiklerle ve somut şemalarla fuar alanında sergilenir. gibi olabilir. Kolay gelsin.

      Sil
  5. emeğinize Sağlık hocam,izniniz varsa ben de 1 numaralı projenizi kullanabilir miyim :)

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Hocam emeğinize sağlık 2 numaralı projeyi izniniz olursa kullanmak isterim.

    YanıtlaSil
  8. HOCAM 2 NOLU PROJE İÇİN AMAÇ VE ÖZET NE YAZABİLİRİZ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AMAÇ:penaltı noktasının gol atılmaya en ideal olduğu uzaklığın matematiselhesap ve deneysel olasılıkla belirlenmesi. ve gerçekte kullanılan uzunluk ile karşılaştırılması. Oluşturulan maket ile görsel hale getirilmesi.
      ÖZET:gerçek saha ölçüleribaz alınarak yapılacak hesaplamalar ile gol atmaya en uygun uzaklığın belirlenmesi ve deneyselolasılıklar üretilerek desteklenmesi.günümüzdeki ile ilşikilendirilir.. Yapılan maket ile uygulama aracı oluşturulur. ZOR BİR PROJE.PEK TAVSİYE ETMEM :)

      Sil
  9. Hocam merhaba.ben izninizle 1 ve 3 nolu projelerinizi kullanmak istiyorum.ama birkaç sorum olacaktı.1 .projede göz tarama ve parmak testini aynı kişilere uygulayıp testlerin guvenilirligini mi incelemeniz gerekli ve ya nasıl bir karşılaştırma yapmalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabiki kolay gelsin..Kişiler belirgin zeka grubuna kaymış ise genellikle iki testtede sonuç aynı oluyor. güvenirliliğe değilde genelsonuca bakmalı.

      Sil
    2. Hocam bir testte sayısalcı bir testte farklı çıktığı çok oldu bizim öğrencilerde. Bu durumda değerlendirmeyi nasıl yapmalıyız?

      Sil
    3. bazı öğrencilerde sayısal sözel baskınlık durumu yakın oluğunda parmak testi hatalı sonuç veriyor hocam göz testini baz alabilirsiniz.

      Sil
  10. Peki hocam .çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. 1 nolu projenizin bilimsel bir dayanağı var mıdır?Bunu da yayinlar misiniz rica etsem.Ayrıca projenizi ayrintilı olarak gormek isteriz burada.son haliyle.Sunum aşamasında istatistiksel olarak neler yaptınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam proje örneğini ekledim. aksaklıklardan dolayı proje gününden 1 gün önce acele biçimde yapıldı. bu nedenle eksikleri çok. bilimsel dayanağı var. sağ sol lob ile ilgili. ancak net bir makele vb yazı araştırmadım. kolay gelsin

      Sil
  12. 1 nolu proje için hazırlamış olduğunuz mavi kartondaki bilgiler resimde net değil.Okunaklı biçimde gönderebilir misiniz rica etsem

    YanıtlaSil
  13. 1 nolu projenin pano resmini okunaklı biçimde paylaşabilirmisiniz ben de rica etsem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilgili proje altına Link eledim hocam. kolay gelsin

      Sil
  14. Hocam paylaşımlar çok güzel.Teşekkür ederim.Bu örnekler ortaokul için midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz hocam. ortaokul için düşünülen projeler. ama lise için de geliştirilerek kullanılabilir.

      Sil
  15. Proje önerileri için çok teşekkürler Hocam bu sene uygulamayı düşünüyorum.Ancak bazı sorularım var. Göz testinin uygulamasında kaymanın olmadığı tarafı seçiyoruz sanırım parmak testinde de üstte kalan parmak mı seçiliyor? Teşekkürler. Değerlendirme kriterlerini daha açık olarak yazabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben dikkat etmedim :) sanırım açıklamalar mevcut teşekkürler.

      Sil
  16. 1.proje önerinizi kullanmak istiyorum.Tabii izin verirseniz

    YanıtlaSil
  17. hocam 1 numaralı projenizi kullanabilir miyim ve bu testleri sadece okul öğrencilerine uygulayabilir miyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanabilirsininz hocamkolay gelsin. istediğiniz araştırma yapılacak kitleye uygulanabilr.

      Sil